Wie wordt onze nieuwe voorzitter?

Je moet het maar kunnen, een gemeenschapscentrum draaiend houden. De bestuursvoorzitter van Stichting De Pracht Ekenrooi gaat het stokje overdragen aan een nieuw gezicht. Wellicht bent u dat, weet u iemand die daarvoor geschikt is. We vragen voorzitter Hans van Baal hoe hij zelf over zijn rol denkt en wat er allemaal bij het voorzitterschap komt kijken.

 

Bijna dagelijks wandelt Hans een paar honderd meter van zijn huis naar gemeenschapscentrum De Pracht. Om te vergaderen, mensen te ontvangen, stukjes te schrijven, te biljarten of gewoon om even te buurten. Maar hij komt niet alleen bij het gemeenschapscentrum regelmatig over de vloer, ook op het gemeentehuis is hij bijvoorbeeld een graag geziene gast. Betrokkenheid bij het dorp en gemeentelijke ontwikkelingen maken dat Hans altijd op de hoogte is van wat er in Waalre speelt.

Wat doet een voorzitter nu precies? De voorzitter vormt samen met de secretaris, vicevoorzitter en penningmeester het dagelijks bestuur van Stichting De Pracht. Hij of zij is een eerste aanspreekpunt zowel binnen als buiten de Pracht. Elke zes weken komt ook het algemeen bestuur bijeen, daarnaast vergadert het dagelijkse bestuur ongeveer iedere maand. Als voorzitter leidt je deze vergaderingen en bereid je een aantal agendapunten voor. Maar ook het langetermijnbeleid is de verantwoordelijkheid van het dagelijks bestuur, gericht op het voortbestaan van Stichting De Pracht Ekenrooi met al haar activiteiten en belangen in de buurt.

Bij het voorzitterschap horen uiteraard ook een aantal bezoeken aan organisaties buiten Waalre, zowel provinciaal als landelijk, het beantwoorden van mails en het contact houden met beheerders en vrijwilligers. Dit contact gaat Hans als mensen-mens goed af. Soms moeten er echter ook moeilijke keuzes gemaakt worden. Volgens Hans is het zaak om daarbij de belangen van het gemeenschapscentrum als ook van partners en zeker ook van vrijwilligers in acht te nemen, om altijd te gaan voor een win-winsituatie.

Hans is op dit moment twee termijnen actief als bestuursvoorzitter. Hoe kijkt hij terug op de afgelopen jaren? Waar is hij het meest trots op? “Het mooiste vind ik dat we De Pracht van dreigende sluiting hebben gebracht tot één van de beste gemeenschapscentra van Nederland. Met als absolute hoogtepunt het winnen van het Appeltje van Oranje en de uitreiking van deze onderscheiding op paleis Noordeinde uit handen van koning Willem Alexander, koningin Maxima en prinses Beatrix. Daarop volgde een receptie in De Pracht met Dries van Agt en het werkbezoek van koningin Maxima. Op veel gebieden worden we nu als meer dan een volwaardige partner gezien.”

Aan een nieuwe voorzitter zou Hans drie dingen willen meegeven. Als eerste om niet op afstand te blijven van De Pracht maar je gezicht te laten zien zowel naar vrijwilligers, gebruikers en bezoekers. Maar ook naar buiten zoals gemeente, provincie en diverse instellingen zoals Heft, Oranje fonds etc. Daarnaast moet men geen schroom hebben om hoog in te zetten en ambitieus te zijn. Ten derde geeft Hans als tip om je zo snel mogelijk bekend te maken met plaatselijke belangen op maatschappelijk, sociaal  en cultureel gebied in Waalre. Dit doe je als voorzitter natuurlijk niet alleen! Bij De Pracht is er een sterke teamgeest van het samen doen, met alle vrijwilligers en betrokkenen die klaar staan.

Heeft u interesse of wilt u meer informatie over het voorzitterschap? De vacature is te vinden op onze website: http://depracht.nl/vacatures/voorzitter-stichting-de-pracht. Neem ook gerust contact op met het secretariaat, via depracht@depracht.nl of met Hans van Baal zelf via hansvanbaal@kpnmail.nl.

 

Foto: Lex van Lieshout (ANP)