Toos Kerstens 70 jaar in het vak

Op haar vijftiende begon ze als hulpleidster bij het turnen. Op haar vijfentachtigste heeft ze besloten om haar werk neer te leggen. Al die jaren heeft Toos Kerstens uit Waalre verschillende groepen lesgegeven, van gymnastiek tot turnen tot fitgym. Sinds 18 jaar is ze docente voor de fitgymgroep in de Pracht. Elke maandagochtend komt een groep dames samen voor de wekelijkse portie inspanning en beweging, voor het laatst op 27 mei.

Na een aantal jaren lesgeven in de kerk en aangrenzende gymzaal aan de Pastoor van der Heijdenstraat in Aalst, is Toos gevraagd om bij De Pracht te starten met lessen. Er was hier toen nog geen aanbod op het gebied van beweging voor ouderen. De groep begon met 15-18 mensen, maar is anno 2019 uitgedund naar een kleine, hechte groep van negen dames.

Gedurende haar jaren als docent heeft ze in het vak veel zien veranderen. Vroeger was de gymnastiek strenger en draaide alles om kracht. Toos is meer van de zachte kant en vind dat er ook ruimte moet zijn voor plezier bij ‘haar meiskes’.

Toos is in de loop der jaren gaan afbouwen, maar ze geeft nog altijd les met veel plezier en kunde. Met de groepen in het Hazzo in Aalst is ze gestopt op haar 80ste, nu wordt het tijd om helemaal rust te nemen. Ook als jurylid voor internationale turnwedstrijden is ze dit jaar gestopt. Samen met haar man, die ook jureerde, heeft ze talloze wedstrijden en landen bezocht.

Wat Toos nu gaat doen weet ze nog niet. Voorlopig neemt ze haar rust. De groep van de gym wil mogelijk nog samen verder met jeu-de-boules of wandelen, en uiteraard is Toos er dan weer bij.