Terugblik cursus Spinoza

Enkele mensen kennen Spinoza van de prijs die naar hem genoemd is, maar vaak weet men ook niet meer. De familie van Spinoza is gevlucht vanuit Portugal naar Amsterdam. Hier is hij is in 1632 geboren. Hij was lenzenslijper van beroep, maar verder vooral filosoof, politiek denker en wiskundige.

Hij deelde de emoties in 3 hoofdemoties: Blijdschap, Droefheid en Verlangen. Onder deze groepen definieerde hij nog ca 240 emoties. Hij dacht in definities en axioma´s. Hij werd op 24 jarige leeftijd uit de Joodse kerk verbannen vanwege zijn godsbeeld. Spinoza schreef zijn levenswerk de Ethica, die uit 5 delen bestaat. Omdat hij verwachtte geëxecuteerd te worden als hij die bij leven zou uitgeven, hebben zijn vrienden dat na zijn dood gedaan. Zijn devies was: Waakzaamheid.

De cursus over Spinoza werd gegeven door Jan Snel, wiskundige, natuurkundige, sterrenkundige en muzikant. Jan maakte gebruik van wisselende media tijdens de cursus. Een lied beleid door eigen pianospel of een solo pianostuk of een gedicht en sheets met variatie aan afbeeldingen. Iedere keer een link naar Spinoza. Hij visualiseert de problematiek met tekeningen. Dingen, veelal uit onze tijd, hij koppelde aan het gedachtegoed van Spinoza. Bovenal volop interactie.

Het leuke was dat het heel duidelijk werd en je volop waardevolle gedachten mee naar huis nam.

Jan Kindermans, cursist, verwoordde zijn ervaringen als volgt:

"Afgelopen maand werd er een cursus gegeven over Spinoza. Dit werd gedaan door Jan Snel. Ik had daarop ingetekend en voorafgaande daarop had ik de Ethica uit de kast getrokken en geprobeerd daar iets van te begrijpen. Dat viel niet mee. Voor de eerste bijeenkomst werd er een kleine maar moeilijke tekst van Spinoza toegestuurd. Toen Jan Snel daarover begon te vertellen bleek het echter niet zo moeilijk meer. Weliswaar zijn de ideeën van Spinoza niet eenvoudig te doorgronden en raadselachtig, maar met eenvoudige woorden en aansprekende voorbeelden was Jan in staat deze materie toegankelijker te maken. Bovendien geeft hij suggesties aan de deelnemers om verder te lezen over de Ethica. Het was eigenlijk geen cursus, maar een inspirerend gesprek.
Een aanrader!"

In maart en april 2020 geeft Jan weer een cursus van 4 maal 2 uur op maandagavonden. Hebt u interesse, stuur een mail naar pleijten@depracht.nl. U krijgt dan een bericht als meer bekend is of houd zelf de aankondigingen in de gaten.

Namens de cursuscommissie, Peter Leijten