Nieuws

Quilttentoonstelling 13 en 14 oktober

Op 13 en 14 oktober viert het Quiltersgilde haar veertigjarig jubileum in De Pracht. Op vrijdag van 11:00u tot 17:00u, en op zaterdag van 10:00u tot 16:00u. Toegang is gratis.

Publicatie in het ED van 10 oktober 2023:

‘Veel leuker dan borduren’: Club van negenduizend quilters jubileert in De Pracht in Waalre

„We kopen stof. Dat snijden we in stukjes en dan naaien we het weer aan elkaar.” Voilà: quilten in het kort volgens Mara Brands, niet gespeend van enig gevoel voor humor. Zij is een enthousiast beoefenaar van de eeuwenoude handwerktechniek.

Vrijdag en zaterdag is de Veldhovense een van de vele aanwezigen in het Aalster ontmoetingscentrum De Pracht, waar op feestelijke wijze zal worden stilgestaan bij het veertigjarig jubileum van het Quiltersgilde.

Het woord quilt is afgeleid van het Latijnse culcita, dat ‘gevulde zak’ betekent. Via de Franse woorden couette en cuile werd dit later quilt (spreek uit als kwilt). Oorspronkelijk was een quilt, bewerkt met simpele motiefjes, bedoeld als deken om je te beschermen tegen de kou. Later werd er ook symboliek in de patronen op de quilts verwerkt. Daarmee lieten de ontwerpsters zien hoe zij dachten over verschillende maatschappelijke kwesties.

Textielkunstenaars

Tegenwoordig zijn er quiltclubs, quiltverenigingen, quiltwinkels en quiltcongressen en worden er heel wat steken gezet waar menigeen geen weet van heeft. Maar het Quiltersgilde, opgericht in 1983, heeft wél 9000 leden en is dé vereniging van de quilters in Nederland.

Het Quiltergilde brengt de textielkunstenaars met elkaar in contact en deelt informatie over quilten in de meest ruime zin van het woord. „Dat doen wij door het organiseren van activiteiten, workshops, het uitgeven van ons verenigingsblad Quiltnieuws en via onze website, blogberichten, Facebook en andere sociale media”, vertelt Rose-Anne de Haan. „Ons bestuur bestaat uit acht leden en alle activiteiten worden verricht door ongeveer 70 bezielde vrijwillige medewerkers.”

Prachtige kleuren

Brands was voorheen een begenadigd borduurster: „Maar het stoorde mij dat je alleen maar dingen kunt namaken.” In Koningshof was er een jaar of vijftien geleden twee keer per jaar een quilttentoonstelling. De kleurrijke quilts hingen dan ook buiten en de Veldhovense vond al die kleuren prachtig. „Na verloop van tijd vroeg ik me af of het ook wat voor mij zou zijn, dat quilten. Ik probeerde het eens en was direct verslaafd. Nooit meer geborduurd.”

Hoe bedenk je nou een ontwerp? „Och, dat gebeurt op diverse manieren. En op veel verschillende momenten. Vaak vallen mij ideeën in wanneer ik met de hond door het bos loop.” Brands heeft sinds 2010 al veel quilts gemaakt. Sommige zijn heel groot en sieren de hal voor een warm welkom, andere tooien de keuken. Een aantal is tentoongesteld: in Zaandam en Zwolle, maar ook in het Engelse Birmingham. En dit weekend dus in Aalst.

De Haan: „We verwachten liefst vier quiltgroepen en ook de stichting Verdanda en Atelier Quiltpuzzel zijn aanwezig. Geïnteresseerden kunnen aanschuiven aan de ‘make & take tafel’ en zelf een klein werkje maken. Kom gerust ontdekken of het werken met textiel iets voor je is. Hiernaast doet het project ‘Tree of Connection’ De Pracht aan, een initiatief van de kunstenaars Tatiana Rylina uit Oekraïne en Carola Mokveld uit Vught. Mensen kunnen meedoen aan dit project. De bedoeling is niet op voorhand het borduren aan de boom, maar vooral het ontmoeten van elkaar. Fijn wanneer mensen een steekje komen bijdragen.”

De jubileumdagen zijn gratis te bezoeken.

Inschrijven nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, activiteiten en cursussen van De Pracht? Schrijf je dan hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief. Met de Prachtflits blijf je op de hoogte.