Nieuwe expositie in ontmoetingsruimte

“Ik had nooit gedacht dat ik iets creatiefs in me had.” Aan het woord is Nieky van Vlerken in gesprek met de redactie van Prachtnieuwtjes. Een gesprek met een gewone aardige jonge vrouw maar met een bijzonder verhaal waar je alleen maar bewondering voor kunt hebben. Een verhaal dat uiteindelijk leidt naar de komende publieksexpositie van haar werk in De Pracht.
 

“Ik heb een eigen bedrijf, mijn leven loopt lekker en ik ben iedere dag dankbaar voor mijn twee kids en een hele lieve partner. Dat is wel eens anders geweest. Tot juni 2015. Toen was ik het zat. Ik was zo druk in mijn hoofd, mijn leven was een chaos en ik was alleen nog maar bezig met het doorkomen van de dag. Vaak met een wijntje erbij om maar even niet te hoeven voelen. Niet echt handig. Waarschijnlijk stopte ik veel weg. Had geen doel meer en kwam uiteindelijk tot niets. Geen puf meer, geen energie en ik wist eigenlijk niet hoe ik er uit moest komen. Iedere ochtend zei ik: morgen ga ik het anders doen. Maar er is geen morgen, alleen vandaag. Ik wilde wel anders zijn maar het lukte me gewoon niet. Uiteindelijk besloot ik om hulp te vragen. Huilend deed ik m’n verhaal waaruit bleek hoe hoog het me zat. Het was duidelijk dat ik er alleen niet uitkwam en dat hulp nodig was.” Ik zette een stap die mijn leven voorgoed heeft veranderd!”

“Tijdens de behandeling kwam ik in aanraking met het creatieve dat in ieder mens zit ook al is dit soms verborgen. Ik moest mezelf weer leren kennen. De keuze was beeldhouwen of schilderen. Boetseren vond ik maar niets dus werd het schilderen op muziek. Langzaam leefde ik op en raakte de eigen creatieve snaar in me. Ik kon me weer uiten met gevoel. Het werk is abstract, intuïtief en zelf vind ik het lang niet altijd mooi maar ik houd wel van de kleuren en het gevoel dat het me geeft. Ik schilder gewoon in de huiskamer thuis en het is inmiddels m’n grote passie geworden. Ik volg schilderlessen en geef soms workshops teambuilding. ’Met creativiteit uit het denken naar het gevoel.’

“Een vriendin wees me op de mogelijkheid om te exposeren in het gemeenschapshuis van Aalst. Met twee schilderijen onder m’n arm kwam ik bij De Pracht en in gesprek kwamen we op mijn verhaal. Het waarom achter het schilderen. Geen verhaal om te delen. Een verhaal waar ik moeite mee had, maar nu steeds minder. Ik heb het druk met WinxHR, mijn eigen bedrijf, en heb nu vanuit die passie ‘De kunst van creatie’ opgericht. Een uit de hand gelopen hobby. Ik laat mensen ervaren wat je kunt als je uit de comfortzone komt. Ik heb er heel lang niet over kunnen praten. Mensen oordelen vlug. Het begint met te erkennen dat je machteloos staat tegenover problemen die je beheersen. Nu wil ik het best laten weten, wil ik het delen. Ik kan nu weer gezellig zijn. Ik ga gewoon carnaval vieren. Ja, soms blijft het moeilijk. Dan houd ik me voor: “Ik wil een goede moeder zijn voor mijn kinderen”. Dus drink ik niet. Ik wil het ook niet meer, ben er klaar mee. Dan maar die schilderkwast, dat werkt een stuk beter.”

Nieky exposeert in De Pracht vanaf 9 maart. Nieky: “Het gaat mij beslist niet om te verkopen maar als ik iets verkoop dan is 50% voor een goed doel, met name voor Villa Expertcare Waalre (voorheen kinderhotel Mappa Mondo).