Een reis naar jezelf

Meer acceptatie, meer rust, ontspanning en jezelf écht leren kennen. Deze ambitieuze doelen zijn volgens Wendy de Zeeuw, docente bij De Pracht, te behalen met Zenmeditatie.

Toen Wendy de Zeeuw zich bij Peter Leijten van de cursuscommissie meldde, reageerde hij enthousiast op haar aanbod. Zij wilde graag de stap zetten naar lesgeven en werd door een collega getipt. Peter vond het tegelijkertijd een mooie aanvulling op het bestaande aanbod cursussen op het gebied van ontspanning & gezondheid. Korte tijd later was alles rond en Wendy zou starten met een cursus Zenmeditatie bij De Pracht. Helaas gooide Corona roet in het eten en heeft de cursus een paar weken stil gelegen, maar inmiddels komt de groep weer bij elkaar.

Om deel te nemen hoef je volgens Wendy geen ervaring met meditatie te hebben. Sterker nog, de cursus is ook zeer geschikt als je onbekend bent met de praktijk van Zen. Wendy neemt je vol enthousiasme en passie mee in het gedachtegoed. Dit merk je als ze over Zenmeditatie vertelt: “meer dan twaalf jaar geleden vroeg ik me af: is dit het nu? Ik ben toen gestart met diverse opleidingen en cursussen om me te verdiepen in psychologie en spiritualiteit. Mijn eigen zoektocht ontvouwt zich nog steeds. Ik blijf bijleren en volg op dit moment lessen bij Centrum Zijnsoriëntatie in Zeist.”

Tegelijkertijd wilde ze haar kennis graag overbrengen op anderen. “Via mijn eigen gezinsleven zie ik hoeveel mensen worstelen met de strijd tussen hoofd en hart, vooral ook jonge mensen. Onze ratio versus onze intuïtie. Onze westerse maatschappij is natuurlijk heel kennis- en hoofdgericht. Door Zenmeditatie leer je om te zakken in je lichaam en hoofd en hart te verbinden. In feite om van binnen naar buiten te leven en inzicht te krijgen in jezelf, zonder de ideeën en normen vanuit je omgeving.” Door Zenmeditatie word je wie je bent en niet wie je denkt te moeten zijn.

De cursus van Wendy is opgebouwd volgens de vaste structuur van de Zazen, zittend mediteren. Samen mediteer je twee keer 20 minuten. Tijdens deze momenten is het niet altijd stil. Wendy geeft ook oefeningen mee en leert je te centreren in jezelf en bewust te worden van je gedachten. Na afloop is er ruimte voor het delen van je ervaringen met een kopje thee.

Wil je kennismaken met Zenmeditatie? Sluit dan een keertje aan op woensdagochtend in De Pracht. Meer informatie en aanmelden kan via https://depracht.nl/cursussen/gezondheid-en-beweging/zen-2-kenmerk-8115