De Hofschilders blijven zich al 35 jaar ontwikkelen

De werken hingen net een paar dagen in de foyer, toen het coronavirus ons in haar greep kreeg. De expositie van de Hofschilders in De Pracht ter ere van het 35-jarig jubileum van de groep is tijdelijk uitgesteld. Ankie Philipse, penningmeester en al 33 jaar lid van de schildergroep, vertelt: “Dit seizoen waren we nog te vinden in het Huis van Waalre. Maar omdat daar niet de gewenste mogelijkheden zijn om te exposeren, heb ik de Pracht benaderd. De kennismaking verliep zo gemoedelijk en we voelden ons heel erg welkom. Hier zijn we op onze plek!”

Vanaf komend seizoen zijn de Hofschilders in de Pracht te vinden op de woensdagochtenden. In de afgelopen 35 jaar zijn ze op verschillende plekken in Waalre vaste gast geweest. In de begindagen op D’n Hof, toen zijn ze verhuisd naar ’t Hazzo, daarna tijdelijk naar het Huis van Waalre en nu dus naar De Pracht.  Ze waarderen deze plek vanwege de (opberg)ruimte voor bijvoorbeeld de schildersezels. En vooral is er in de grote zalen 1 en 2 veel ruimte en licht.

Met oog voor samenhang
De expositie is met zorg samengesteld door alle leden, van beginner tot professional. Samen is er een brede selectie gemaakt, met onder andere een aantal portretten, en er is gekeken naar samenhang van het geheel. De leden zijn heel vrij in wat ze schilderen en met welke materialen ze het liefste werken. Dat is ook voor deze expositie zo.

De Hofschilders is in 1984 opgericht door Gerard van Zwieten uit Valkenswaard. Hij doceerde toen meerdere groepen hobbyschilders. Sinds 2000 is er een nieuwe docent, Jacky Loenders. Jacky is bekend aquarellist, woont in België en exposeert ook internationaal. De groep is ontzettend blij met hun docent. Er is veel persoonlijke aandacht voor ieders werk en de docent brengt mogelijke thema’s aan. En het belangrijkste: er is veel ruimte om te leren. Ankie vertelt: “Door de begeleiding van een docent blijf je ontdekken, leer je om met een andere bril te kijken en leer je nieuwe technieken”.

Impact van het coronavirus
Vanwege het coronavirus merkt Ankie dat de 11 leden elkaar en de wekelijkse schilderochtenden begint te missen. Er is wekelijks emailcontact. “Als we weer een beetje kunnen ‘ademen’, dan kunnen we elkaar misschien weer ontmoeten. Onze docent woont echter in België, dus die kan voorlopig niet komen. Misschien kunnen we bij elkaar komen bij iemand in de tuin.” Zelf is Ankie altijd bezig met schilderen of tekenen ter ontspanning, ook zonder haar vaste groep.