Juridisch Spreekuur: in gesprek met R. Willems

Een aantal weken geleden heeft mr. Willems in een gesprek te kennen gegeven dat hij zich ook dit jaar graag inzet voor het juridisch spreekuur in De Pracht op de derde zaterdag van de maand. Voor ons een reden te meer hem eens aan de tand te voelen.

De heer Willems, initiatiefnemer van het inloop uur, is bijzonder te spreken dat hij bij De Pracht de ruimte krijgt om zijn kennis en kunde met bewoners uit de buurt te mogen delen. Tegelijkertijd is De Pracht heel blij met deze activiteit en de samenwerking met hem.

Willems beschrijft het huidige juridische klimaat in Nederland en uit daarover zijn bezorgdheid. Mensen kunnen tegenwoordig bijna nergens meer terecht voor juridische hulp. Veel juridische diensten zijn wegbezuinigd en de maatschappij wordt steeds meer juridisch. Willems noemt ‘Amerikaanse taferelen’, waarbij de stap om iemand aansprakelijk te stellen voor schade bijvoorbeeld veel sneller wordt gezet dan voorheen. “Het wordt de burger met alle wetgeving niet gemakkelijker gemaakt.” Een groeiende behoefte aan juridische bijstand voorziet Willems ook in de gemeente Waalre. Het enige Juridisch Loket bevindt zich in Eindhoven, bewoners uit de omliggende gemeenten kunnen nog op weinig plekken terecht. Daarnaast is die dienst beperkt bereikbaar, maar door het spreekuur in De Pracht hoopt hij dit te verbeteren. Want laagdrempelig advies is belangrijk. “Als mensen te laat om hulp vragen, staan ze al met 2-0 achter. En als je te laat komt, zit je met de gebakken peren.”

De achtergrond van de heer Willems past bij het plaatje van een actieve en maatschappelijk betrokken burger. Willems woont samen met zijn vriendin in Waalre, al geeft hij wel aan oorspronkelijk ‘import’ te zijn. Naast zijn spreekuur is hij actief als penningmeester bij het Diaconaal Noodfonds en maakt hij deel uit van de Raad van Toezicht van Bibliotheek de Kempen. Samen met een partner heeft hij al tien jaar een advocatenbureau in ’s Hertogenbosch, waar hij gedurende de week heel druk is. En houdt hij zich niet bezig met werk, dan is hij te vinden op de golfbaan.

Willems haalt veel voldoening uit het verder helpen van mensen. Hij rolde al vroeg in het vak van de advocatuur toen hij zijn studie Nederlands recht aan de Universiteit van Tilburg had afgerond. Door zijn tijd bij de Wetswinkel in Best kwam hij in aanraking met burgerzaken. Mensen komen bij het spreekuur langs voor uiteenlopende kwesties, zoals een scheiding, problemen met schulden, een rechtszaak of een fiscale kwestie. Ook bedrijven kunnen bij hem aankloppen. Vaak blijkt dat hij ze verder kan helpen met bijvoorbeeld een advies of een plan van aanpak. Ook biedt hij begeleiding bij het overzichtelijk maken van de rechtspositie en de te nemen stappen. “Hoe mooi is het als je mensen wegwijs kunt maken in het juridisch doolhof?”.

Een mooi geval wat hem lang bij zal blijven is het bezoek van een vrouw die problemen had met haar ex-man. Na zijn advies kwam ze terug met een doos chocolaatjes als teken van dank. Niet dat Willems nu chocola verwacht van iedere bezoeker, hij vindt het niet meer dan natuurlijk om anderen te helpen. “Voel geen belemmering, iedereen is welkom en deelname blijft anoniem”.

Als De Pracht hopen we nog lang van zijn diensten gebruik te mogen maken en dat onze bewoners kunnen worden geholpen bij juridische kwesties.

Het juridisch spreekuur vindt iedere derde zaterdag van de maand plaats in De Pracht tussen 10 en 12 uur. Geïnteresseerden kunnen kosteloos binnenlopen, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer gewaardeerd.