Interview Loes Kort over Zorg en Welzijn

Gemeenschapscentrum De Pracht is partner van de gemeente voor het WMO beleid en daarom ook betrokken bij het online platform Goedvoormekaarwaalre.nl. "Ons cursusaanbod staat op goedvoormekaarwaalre.nl en we plaatsen er onze vrijwilligersvacatures op," vertelt Loes Kort, voorzitter van de commissie Zorg en Welzijn van De Pracht.

Verbinden
Bij zowel Goed voor mekaar Waalre als De Pracht draait het om verbinden en ontmoeten. Waar goedvoormekaarwaalre.nl zich richt op het samenbrengen van hulpvraag en –aanbod, organiseert De Pracht groepsactiviteiten voor 0 tot 100 jarigen. "We willen mensen op een laagdrempelige manier met elkaar verbinden. En als het even kan jong en oud samenbrengen," legt Loes Kort uit. Als voorbeeld noemt ze de inloopochtend 't Toverstokje. Een activiteit voor (groot)ouders en verzorgers van jonge kinderen. Het is een ongedwongen moment om andere (groot)ouders te ontmoeten, terwijl de kinderen aan het spelen zijn. Regelmatig wordt er muziek gemaakt, poppenkast gespeeld of komt 'oma boek' langs om verhalen voor te lezen. Afwisselend zijn er maandelijks verschillende professionals aanwezig zoals de wiijkverpleegkundige van Zuidzorg, een medewerker van het Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD) van de gemeente of een kinderfysiotherapeut.

Prachtdag
Een ander succesvolle activiteit is De Prachtdag, een dagbesteding voor kwetsbare ouderen. "We hebben zelfs iemand van 91 jaar die regelmatig komt. De activiteitenbegeleidster bedenkt leuke ideeën waar iedereen aan kan meedoen. Van de lunch maken we iedere keer een feestje met iets lekkers, zoals soep of ragout. Het gaat erom dat ouderen met een beperking een plezierige dag hebben, maar ook dat de mantelzorgers voor even worden ontlast," benadrukt Loes.

Eetcafé
Voor ouderen die het leuk vinden om anderen te ontmoeten en samen te eten, is er het Eetcafé. Twee keer per maand wordt er afwisselend tussen de middag of aan het eind van de middag gegeten. "We kleden de tafels leuk aan en een cateraar zorgt voor vers gekookte maaltijden. Aansluitend is er een 50 plus soos met een gezellig, ongedwongen sfeer," vertelt coördinator Heidi van der Veer. Ook zijn er contacten met de basisscholen. En kan het zomaar gebeuren dat de kinderen op school een muziekstuk voorbereiden en dat tijdens een Prachtdag of bij het Eetcafé ten gehore brengen.

Goedvoormekaarwaalre.nl centraal punt
Zowel Loes Kort als Heidi van der Veer vinden het goed dat het online platform Goedvoormekaarwaalre.nl er is. "Fijn dat er nu een centraal punt is, waar je alle informatie over hulpvragen, hulpaanbod en cursusaanbod kunt vinden. Het moet nog groeien, maar door de boodschap steeds te herhalen, gaan mensen het onthouden." Voor wie de handen uit de mouwen wil steken, zowel de Prachtdag als het Eetcafé zoeken nog vrijwilligers. Meer info op www.depracht.nl.

Dit interview is geproduceerd en gepubliceerd op Goedvoormekaarwaalre.nl