Stedendrieluik Oost-West

In november 2017 start het Stedendrieluik Oost-West. Centraal daarin staan drie steden uit het voormalige Oostblok: Odessa, Praag en Sint-Petersburg. Cursusleider Robin Sterk zal per avond mede - maar niet alleen - vanuit het Oost-West-perspectief een van de genoemde steden behandelen. Uitgebreide voorkennis wordt niet van de cursisten gevraagd en er is ook geen huiswerk. Wel hoopt de docent op een boeiende interactie in de vorm van vragen en eigen ervaringen van de deelnemers. Hij zal gebruikmaken van veel beeld- en geluidmateriaal, soms Engelstalig. Er zal ook ruimte zijn om actuele Oost-West-ontwikkelingen te bespreken. Hoe zal het bijvoorbeeld gaan met de relatie tussen Trump en Poetin? Of tussen Rusland en de EU?

Odessa

De eerste bijeenkomst zal gewijd zijn aan Odessa, de “Parel van de Zwarte Zee”, gelegen in het mediterrane zuiden van de roerige Oekraïne. De stad vormt een bijzondere mix van Europese, Aziatische en Levantijnse cultuur en is nog jong: Catharina de Grote stichtte haar in 1794. Net als Sint-Petersburg was Odessa bedoeld als venster op het westen. De stad ontwikkelde zich als kosmopolitische vrijhaven en oefende een grote aantrekkingskracht uit op Russische schrijvers als Alexander Poesjkin en Isaak Babel. Voor Joden is Odessa altijd een belangrijk centrum geweest. In de Tweede Wereldoorlog heeft de stad zich maandenlang manmoedig verzet tegen de Duitse overmacht en kreeg daarvoor in 1945 de eretitel Heldenstad van de Sovjet-Unie toegekend. Ook het heftige heden van Odessa zal ruimschoots aan bod komen.

Praag

Praag, “Gouden Stad” aan de Moldau, wordt door velen gezien als een van de mooiste steden van Europa. Het historische centrum staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als hoofdstad van het voormalige Tsjecho-Slowakije heeft Praag een veelbewogen geschiedenis achter de rug. Dieptepunten waren de Duitse bezetting en het communistische juk. De Praagse Lente werd in 1968 bloedig gesmoord door de Russische beer en de stad hervond haar oude glorie pas na de Fluwelen Revolutie van 1989. De Tsjechische Republiek, losgemaakt van Slowakije, werd rond de eeuwwisseling lid van de NAVO en van de Europese Unie. Praag is anno nu het belangrijke multiculturele middelpunt van een moderne, op het westen  georiënteerde staat. Talrijk zijn de beroemde Pragenaren, van Franz Kafka tot Vaclav Havel en van Jan Palach tot Martina Navratilova. Al met al meer dan voldoende stof om een paar uur flink over van gedachten te wisselen.

Sint-Petersburg

Dit “Venetië van het Noorden” is Ruslands belangrijkste stad, na Moskou, waarmee het dan ook vaak in de clinch ligt. Sint-Petersburg werd in 1703 gesticht door Peter de Grote, met Europese steden zoals Amsterdam als voorbeeld. De stad aan de Neva werd in 1917 omgedoopt in Petrograd en later in Leningrad, maar kreeg in 1991 haar oude naam terug. Deze metropool is één groot openluchtmuseum, met ontelbare schitterende bouwwerken zoals theaters en musea. Daarnaast is het een belangrijk wetenschappelijk en cultureel centrum. De stad is nauw verbonden met de tsarenfamilie van de Romanovs, met het communistische tijdperk en met de Tweede Wereldoorlog, toen de inwoners  zwaar hebben geleden onder de Duitse oorlogsmachine. De stad is met haar architectuur, grachten en paleizen een culturele  trekpleister van allure. De Witte Nachten van Sint-Petersburg zijn wereldberoemd, evenals Dostojevski, Gogol en het Mariinski Theater. De actualiteit stelt de “Pitertsy” voor grote uitdagingen, o.a. op het gebied van corruptiebestrijding.

Het Stedendrieluik is opgezet en wordt verzorgd  Robin Sterk. Na zijn studie Franse Taal- en Letterkunde moest hij in militaire dienst. Dat was ten tijde van de Koude Oorlog (jaren zeventig) en hij kreeg de kans om een intensieve opleiding Russisch te volgen bij de Inlichtingendienst. Zo is zijn belangstelling voor de Oostbloklanden en het spanningsveld tussen Oost en West ontstaan. Later heeft hij binnen het hoger onderwijs o.a. een studietraject Central and Eastern Europe opgezet.

 

 

 

Inschrijven op de cursus

Bovengenoemde, na bevestiging van de aanmelding, verleent een machtiging aan Stichting De Pracht Ekenrooi ingeschreven bij KvK onder nummer 4109268 ten gunste van IBAN rekening NL21 RABO 0101 1823 17 om het cursusgeld af te schrijven van zijn of haar bankrekening. Het bedrag wordt twee weken na aanvang van deze cursus geincasseerd. 
Indien de cursus niet doorgaat krijgt u van ons minimaal vijf dagen voor aanvang bericht.

Contactpersoon: 
Docent: 
Robin Sterk
Startdatum: 
maandag, 6 november, 2017
Tijd: 
19:30 tot 21:30
Vervolgdata: 
20 nov. en 4 dec 2017
Lessen: 
3
Frequentie: 
tweewekelijks
Kosten (€): 
37,00